Lawaaidoofheid op de bouwwerf

Bijna altijd hoor je geluid in je omgeving. Het verkeer, de televisie of radio, mensen die met elkaar in gesprek zijn, het is nooit muisstil. Dat zijn allemaal geluiden die ons gehoor niet beschadigen. Maar wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan hard geluid, dan kunnen deze gevoelige structuren in het binnenoor beschadigen en kan het zelfs leiden tot lawaaidoofheid. Op bouwplaatsen is er vaak veel en hard geluid. Uit onderzoek van Volandis (2016) blijkt dan ook dat 1 op de 5 bouwvakkers last heeft van gehoorschade en bij 13 procent is lawaaidoofheid vastgesteld.

Indicatoren lawaaidoofheid

Lawaaidoofheid is schade aan het gehoor die wordt veroorzaakt door hard omgevingsgeluid. Dit kan een eenmalig geluid zijn, bijvoorbeeld een explosie of langdurige blootstelling aan harde geluiden zoals op een bouwplaats. Lawaaidoofheid kan op alle leeftijden gebeuren. Afhankelijk van de opgelopen schade kan het tijdelijk of permanent zijn. Soms merk je niet eens dat je gehoorschade hebt opgelopen en krijg je er pas later last van. Gehoorschade kan namelijk geleidelijk ontstaan en verergeren, daarom is het soms lastig om te diagnosticeren. Er zijn een aantal indicatoren die wijzen op lawaaidoofheid. Bijvoorbeeld gesprekken moeilijk kunnen verstaan in rumoerige kamers of iemand aan de andere kant van de telefoonlijn niet goed kunnen horen. Gehoorschade is niet te genezen, maar gelukkig is het wel iets wat je kunt voorkomen.

Hoger dan 85 dB?

Geluiden die lager zijn dan 75 decibel veroorzaken geen gehoorschade, het wordt pas gevaarlijk als het geluid boven 80 decibel uitkomt. Hoe hoger het aantal decibel, hoe sneller lawaaidoofheid wordt veroorzaakt. In deze blog lees je de precieze cijfers over wanneer gehoorschade optreedt. Gehoorschade door lawaai staat al jarenlang in de top 3 van meest gemelde beroepsziekten. Naast een hoger ziekteverzuim, is het risico op een bedrijfsongeval hoger. Als een medewerker door lawaaidoofheid geen gevaar hoort aankomen of waarschuwingen van collega’s hoort, dan kan dat dodelijke gevolgen hebben. Sinds vorig jaar wordt door de Inspectie SZW actief gecontroleerd op hard geluid op de bouwplaats. Is het lawaai hoger dan 85 decibel en dragen de werknemers geen gehoorbescherming, dan wordt het werk stilgelegd en een boeterapport opgemaakt (Nu.nl, 2016).

stille frees met heras Noise Control Barrier.jpg

Collectieve maatregelen

Volgens de wet moet een werkgever collectieve maatregelen nemen om het geluidsniveau te verlagen. Zo kan de werkgever het lawaai reduceren bij de bron door bijvoorbeeld Noise Control Barrier doeken te plaatsen. Deze verlagen het geluid met 20 decibel. Ook is het essentieel dat de bouwvakkers gehoorbescherming dragen, maar dat wordt in de praktijk nog wel eens verzaakt. Medewerkers weten dat ze gehoorbescherming op moeten hebben, alleen doen dit niet consequent. Ze lopen daardoor onnodig risico. Als werkgever ligt er dan ook een taak om mensen hierop te attenderen en goed voor te lichten. Eventueel kunnen de werknemers ieder jaar een hoortest doen. Een kleine moeite die medewerkers bewust kan maken van de gevaren van lawaaidoofheid.

Noise Control Barrier

De Heras Noise Control Barrier is een hightech paneel wat voorzien is van speciale geluidsabsorberende fibers. Het absorbeert bouwgeluiden en voorkomt weerkaatsing. Het scherm is robuust, compact, brandwerend en licht van gewicht. Eén monteur bevestigt de schermen in een handomdraai. De tijdelijke geluidsschermen zijn ook toepasbaar voor steigerconstructies. Maar ook direct op de bron te plaatsen zoals een brommende aggregaat.

 

 

Onderwerpen: Veilig & duurzaam werken,

Geplaatst door Suzanne van Bekkers - Vroenhoven op 18 december 2017
Marketing & Communicatie Specialist at Heras Mobile Fencing & Security