Werfhekken huren of kopen? 5 Adviezen om de juiste keuze te maken

Een terugkerende vraag bij veel aannemers: ga ik werfhekken huren of kopen? Huur is in de ogen van veel aannemers duurder dan kopen. Echter, in veel gevallen is huren onderaan de streep ten opzichte van koop absoluut aantrekkelijker.

Er zijn verschillende afwegingen te maken om tot een juiste keuze te komen tussen huur of koop van een werfhek. Om de beslissing tussen koop of huur te kunnen nemen zijn de volgende punten van belang.

1. De prijs van werfhekken ten opzichte van de projectduur

Indien de keuze voor huur of koop alleen afhangt van de prijs van werfhekken, dan is het omslagpunt (wanneer huur duurder wordt dan koop) een bouwproject van gemiddeld 2,5 jaar. Wellicht zal je dit verbazen omdat veel aannemers denken dat huur tot maximaal een jaar voordelen in prijs biedt. Er zijn een paar kanttekeningen:

  • Het koophek moet qua prijs vergelijkbaar zijn met het hek wat in de huur aangeboden wordt (om de vergelijking te kunnen maken tussen huur en koop ten opzichte van de duur van een project). Een gemiddeld werfhek (van prima kwaliteit) gaat ongeveer 3 jaar mee.
  • Houd ook rekening met de kwaliteit (en dus levensduur) van een werfhek bij de keuze tussen koop of huur. De levensduur van een hek met een mindere kwaliteit is grofweg 2 jaar. Duurt het bouwproject langer dan de levensduur van het werfhek dan wordt 'goedkoop' uiteraard duurkoop.
  • Houd rekening met extra vrachtkosten voor de aanvoer. Bij koop is de levering van hekken meestal franco. Bij huur komt transport van de levering van de hekken op de prijs.

M500 Anticlimb
2. Meerdere bouwprojecten die qua startdatum op elkaar aansluiten

Heb je zicht op de projecten die na het huidige project zullen gaan starten? Wanneer het huidige project, of de daarop aansluitende bouwprojecten langer duren dan 2,5 jaar wordt kopen interessanter. Houd hierbij wel rekening met de startdatum van het volgende project.

Bijvoorbeeld: project A loopt één jaar, van maart tot maart. Hiervoor heb je 100 hekken nodig. Project B begint in april en duurt ook een jaar. Voor beide projecten heb je 100 werfhekken nodig. Wanneer project A uitloopt dient er een periode te worden overbrugd waarbij tijdelijk 200 bouwhekken nodig zijn. Wanneer projecten op deze manier overlopen kan het tijdelijk bijhuren van – in dit voorbeeld - 100 werfhekken uitkomst bieden. In dit voorbeeld is het kopen van 100 werfhekken en het tijdelijk bijhuren van 100 werfhekken goedkoper dan investeren in 200 bouwhekken.

3. Gemiddelde levensduur en schade aan werfhekken

Wat is de gemiddelde levensduur van werfhekken? Voor wie zeer zuinig omspringt met het eigen hekwerk is huren wellicht minder interessant. Toch hebben we de ervaring dat er in de praktijk aanzienlijk meer werfhekken verloren gaan dan over het algemeen wordt ingeschat.

Vaak bestaat tevens de opvatting dat er bij huur veel betaald moet worden bij eventuele schade. Dit is een hardnekkig misverstand: alleen de echte schade, door de huurder toegebracht, wordt doorberekend. Dit is dus schade waarbij het werfhekken, in het geval van eigen (koop)hekken ook vervangen zou moeten worden! De zogeheten 'gebruiksschade' wordt niet doorberekend bij huur.

4. De bezettingsgraad

Wat is de bezettingsgraad van het huidige huurpark? Wanneer er in het grootste deel van het bouwproject minder hekken nodig zijn is het zonde om werfhekken te kopen die vervolgens maandenlang in de opslag verdwijnen.

Ook heeft de bezettingsgraad effect op prijs ten opzichte van de duur van het bouwproject. Wanneer de bezettingsgraad tijdelijk lager is zou het dus zomaar kunnen dat het omslagpunt van 2,5 jaar (waar we het eerder over hadden) verder wordt uitgerekt in tijd en hekken langer mee kunnen.

5. Investering of kosten spreiden

Wil je nu ineens geld investeren of wil je de kosten spreiden? Soms is het doen van een grotere investering niet haalbaar. Dan is het spreiden van de kosten prettiger. Huur is in dit geval aantrekkelijk, omdat je alleen betaalt voor hetgeen je daadwerkelijk gebruikt (huurt). Pas bij bouwprojecten die langer dan 2 jaar duren wordt het doen van een eenmalige investering interessant.

bouwhekken-huren-kopen

Het huren van werfhekken is het overwegen waard

De voordelen van huur in een notendop:

  • Gespreide investering
  • Altijd een goede kwaliteit
  • Geen opslagkosten
  • Geen kosten voor handling
  • Sorteren van hekken is niet nodig

Over het algemeen kun je zeggen dat in heel veel gevallen huur gunstiger is dan koop. Het is altijd handig een kleine voorraad te hebben, maar in het geval van pieken (tijdelijk meer bouwhekken nodig) of momenten van overlap tussen verschillende projecten is huur zeer aan te bevelen.

Goed hekwerk is van groot belang en draagt bij aan een optimale beveiliging van je bouwplaats. Een goed beveiligde bouwplaats voorkomt vertraging en bespaart je kosten. Weten hoe goede bouwplaatsbeveiliging jou kan helpen kosten te besparen? Lees ons whitepaper over bouwplaatsbeveiliging:

Download whitepaper Bouwplaatsbeveiliging

 

Picture of Lou Spierings

Vertel over uw uitdaging. Wij helpen graag.

Aaliquet rhoncus vestibulum lorem ipsum quam tiam eget dui in enim feugiat ultrices dolor amet.