De disciplinerende werking van beveiliging

De locatie waterdicht beveiligd

De disciplinerende werking van beveiliging
- Robert van Gendt
van Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden is gespecialiseerd in woningbouw. Conform een krachtig geformuleerde filosofie: ‘Wonen wordt geweldig!’. Projectleider Robert van Gendt doet verslag van een klassieker in bouwplaatsbeveiliging.

Een Klassieker in bouwplaatsbeveiliging

“We werden gevraagd voor de bouw van Portage in Zaltbommel. Mooie opdracht: nieuwbouw van winkels, 74 appartementen en een parkeerdek. De locatie? Aan de ene kant tegen een nieuwe wijk, die nog deels in de afbouwfase was. Aan de andere kant grenzend aan een zogenoemde brede school, die overigens ook door Hendriks Coppelmans is gerealiseerd. In de avonduren en in de weekends dus een omgeving met geringe sociale controle. Helaas hebben we dat ook moeten ervaren: tot twee keer toe is steigermaterieel ontvreemd, met een totale nieuwwaarde van € 101.000. Dan gaat het echt ergens over, en dieven weten dat er binnenkort nieuw steigermateriaal ligt. Ze opereerden ook vrij brutaal: de materialen waren nota bene met een vrachtwagen ontvreemd.”

“Vorig jaar december heeft onze materieeldienst Heras benaderd. We wilden in de donkere dagen voor kerst en met een gesloten school als buurman de locatie waterdicht beveiligd hebben. Aan de straatkant zijn Optica’s gekomen, tegen de school en op de bouwplaats zelf detectoren (E100). De alarmopvolging hebben we zelf geregeld. Het heeft zéker resultaat gehad, regelmatig was het bingo. Na detectie van de indringers was de alarmopvolger in 15 minuten ter plaatse. Desondanks hebben indringers nog één keer al fors wat lood van de gevels gesneden en klaargelegd. Het illustreert nogmaals de brutaliteit.”

“Zo’n systeem (EBB) schrikt af. Of de gemaakte kosten opwegen tegen de baten, is lastig te kwantificeren. Om heel eerlijk te zijn: deze casus is ook een beetje het verhaal van ‘als het kalf verdronken is, dempt men de put’. Bovenop de preventieve werking geeft het systeem een veiliger gevoel. Het was een redelijke grote bouwplaats, met in de afbouwfase een komen en gaan van medewerkers en onderaannemers. Van zo’n beveiliging gaat een disciplinerende werking uit. Je behoudt een beter overzicht van wat er gebeurt en wie er nog binnen is.”