20211209-tomdoms_0198954
Lees meer over
10 min om alles te lezen

Bouwwerfbeveiliging

Hoe voorkomt u extra kosten en vertraging van uw project als het gevolg van diefstal of vandalisme? Met een goede werfbeveiliging beschermt u uw werf tegen onbevoegden. Ontdek hoe u met tijdelijke werfbeveiliging en de producten van Heras Mobile uw materialen en materieel veilig kan stellen.

Met medewerking van
Round_Sjoerd van den Wijngaarden 104 px
Sjoerd van den Wijngaarden

Accountmanager

Round_Joost Verlinden 104 px
Joost Verlinden

Accountmanager

Jaarbeursplein_bouw_schuifpoort (3)

Benieuwd welke keuzes u heeft om onbevoegden te weren van de werf en verkeer optimaal te reguleren? Maak vrijblijvend een afspraak met onze werfadviseurs en leer hoe u optimaal gebruik maakt van werfhekken en toegangscontrole voor uw bouwwerf.

 

Neem contact op
Hoofdstuk 1

Waarom is beveiliging van uw werf noodzakelijk?

Iedere bouwwerf is anders, kent andere risico’s en vraagt daarom om andere beveiliging. Hoe zorgt u dat uw tijdelijke bouwwerf optimaal beveiligd is en voorkomt u vertraging en extra kosten?

Round_Joost Verlinden 104 px
Joost Verlinden

Accountmanager

Door vandalisme en diefstal is het beveiligen van een tijdelijke bouwwerf helaas noodzakelijk. Vooral in de laatste fase van een woningbouwproject — wanneer kostbare materialen en apparatuur op de bouwwerf aanwezig zijn — is goede werfbeveiliging en toezicht essentieel.

 

De schade van diefstal en vandalisme op de bouw

Steeds meer bouwondernemers kampen met diefstal van bouwmaterialen. De gemiddelde schade bij een werfdiefstal bedraagt ongeveer 30.000 euro. De buit kan erg verschillend zijn: bouwmateriaal, klein materiaal, grote machines, enz. Eén ding is zeker: jaarlijks leidt dit fenomeen tot grote verliezen in de bouwsector in België. 

Diefstal en vandalisme op de bouwwerf zorgen niet alleen voor een hoop extra kosten, maar veroorzaken ook vertraging waardoor het project later dan gepland opgeleverd kan worden. Dit kan voorkomen worden met behulp van passende bouwwerfbeveiliging.

Werfbeveiliging: voorkom diefstal en vandalisme
Hoofdstuk 2

Hoe beveilig ik een tijdelijke bouwwerf?

Iedere bouwwerf is verschillend en vraagt om andere beveiligingsmaatregelen. Beveiligingsrisico’s zijn niet alleen afhankelijk van het type bouwproject, maar ook van de bouwlocatie, het aantal personen dat toegang heeft tot de bouwwerf en de mate van draagvlak voor beveiliging onder de aanwezigen. Het is belangrijk om de zwakke plekken in kaart te brengen en deze doeltreffend af te schermen.

Round_Sjoerd van den Wijngaarden 104 px
Sjoerd van den Wijngaarden

Accountmanager

Snippit VillanHoe voorkom ik diefstal en vandalisme op de bouwwerf?

Het voorkomen van diefstal en vandalisme is een samenspel van drie verschillende factoren: mens, proces en techniek. 

Er zijn volop technische hulpmiddelen beschikbaar die u kunnen helpen uw beveiliging op te schroeven. Maar als er geen draagvlak is onder aannemers en onderaannemers en het gebruik van beveiligingstechnieken is niet geborgd in een proces, dan zullen de beveiligingsmaatregelen weinig effect hebben. Het is dus essentieel dat u op alle vlakken de juiste acties onderneemt.

Snippit Stop signHoe creëer ik draagvlak voor beveiliging bij aannemers?

Een bouwheer zal zich pas actief bezighouden met de beveiliging van zijn werf wanneer hij inziet wat de waarde hiervan is. 

Communiceer duidelijk dat vertraging van het project als gevolg van diefstal of vandalisme in ieders nadeel is. Benoem bijvoorbeeld wat de kosten zijn om de materialen te vervangen. Laat bovendien iedereen meedenken over hoe beveiliging het beste ingezet kan worden. 

Zo maakt u niet alleen optimaal gebruik van ieders ervaring en expertise, u zorgt er ook voor dat mensen meer betrokken raken bij de beveiliging van uw werf.

Snippit HammerHoe zet ik een proces rondom bouwwerfbeveiliging op?

Technische hulpmiddelen helpen alleen de beveiliging op uw bouwterrein te verhogen wanneer deze ook op de juiste manier gebruikt worden. Het komt met regelmaat voor dat een duur camerasysteem aan het einde van de werkdag niet wordt geactiveerd of dat een hek niet op de juiste manier geplaatst wordt waardoor de beveiliging niet optimaal is.

Daarom is het noodzakelijk dat er op de werf iemand aanwezig is die beveiliging onderdeel maakt van zijn of haar werkproces. Een persoon die ‘s ochtends een rondje maakt om te kijken of alles nog op orde is, die met regelmaat controleert of de hekken nog goed staan, of de detectie nog optimaal werkt en die aan het einde van de werkdag zorgt dat alle beveiligingssystemen op scherp staan.

Snippit CameraWelke technische hulpmiddelen helpen de beveiliging te verhogen?

Er is een grote verscheidenheid aan hulpmiddelen beschikbaar die u kunt inzetten om de beveiliging op uw bouwwerf te verhogen. 

Bouwwerfbeveiliging kunt u opdelen in drie verschillende categorieën: beveiligen, afschrikken en toegangscontrole. Hieronder leggen we in drie stappen uit hoe u — met behulp van deze categorieën — tot de meest optimale beveiliging voor uw werf komt.

Hoofdstuk 3

Tijdelijke bouwwerfbeveiliging

Met behulp van de juiste beveiligingsmaatregelen kunt u effectief ongewenste personen buiten de deur houden. Iedere fase van het bouwproject ziet er anders uit en vraagt daarom ook om andere bouwwerfbeveiliging.

Round_Joost Verlinden 104 px
Joost Verlinden

Accountmanager

Waar in de funderingsfase het plaatsen van een omheining belangrijk is, vraagt de afbouwfase — door de kostbare materialen die er in deze fase gebruikt worden — om zwaardere beveiligingsmaatregelen, zoals detectie met of zonder beveiligingscamera’s.

Het aantal beveiligingsmaatregelen dat u moet inzetten bepaalt u zelf door een aantal vragen te stellen: Veroorzaakt de bouwlocatie extra beveiligingsrisico’s? Hebben er veel personen toegang tot mijn bouwwerf? Wordt er met kostbare producten gewerkt? 

Indien u het merendeel van deze vragen met ja beantwoordt, helpen onderstaande hulpmiddelen u om de beveiliging op uw werf te verhogen.

 

Het afzetten van de bouwwerf met hekwerk

Met een omheining bakent u uw bouwterrein af en zorgt u dat onbevoegde personen geen toegang hebben tot het terrein. Het plaatsen van werfhekken is noodzakelijk voor ieder type bouwproject en vormt de basis van waaruit u andere beveiligingsmaatregelen kunt toevoegen. 

Speciale Anti-climb hekken helpen u de beveiliging op uw bouwterrein effectief te verhogen en ongewenste personen buiten te houden. Deze hekken hebben extra kleine mazen waardoor het beklimmen van de hekken onmogelijk wordt.

 

Mechanische accessoires voor extra beveiliging

Met behulp van mechanische accessoires versterkt u uw hekwerklijn en verhoogt u de beveiliging. Maak van uw hekwerk een aaneengeschakelde omheining met behulp van hekwerkklemmen voorzien van een slot dat alleen met een speciale moersleutel opengemaakt kan worden. Hierdoor hoeft de toezichthouder niet dagelijks de omheining te controleren, maar alleen toezicht te houden op de sleuteloverdracht. 

Een uittilbeveiliging zorgt ervoor dat het hek niet uit de fundering kan worden getild en met een slotbeugel zorgt u dat hekken buiten werktijd ook volledig gesloten zijn. Zo draagt uw hekwerk écht bij aan beveiliging van de bouwplaats.

 

Een beveiligde toegang

Goed hekwerk moet ongewenste personen buiten houden. Natuurlijk moeten de juiste personen wel toegang behouden tot de bouwplaats. 

Een beveiligde toegang voor personen realiseert u met behulp van een tourniquet of looppoort, waarbij een tourniquet u van de beste beveiliging voorziet. Een tourniquet kan worden voorzien van een elektromechanische vergrendeling. Pas wanneer een persoon geautoriseerd is, kan deze het tourniquet gebruiken. 

Voor voertuigregulering kunt u een draaipoort of schuifpoort gebruiken. De toegang regelt u eenvoudig en veilig met behulp van bijvoorbeeld een handzender of gsm-kiezer. Een infraroodsensor kan er vervolgens voor zorgen dat de poort automatisch gesloten wordt zodra de toegang vrij is.

Advies nodig over het beveiligen van uw bouwwerf?

Vraag het onze specialist
Hoofdstuk 4

Afschrikken als beveiliging

Met de juiste afschrikmethodes zorgen dat ongewenst bezoek hun pogingen staken. Het beveiligen van de werf is essentieel indien u wilt dat ongewenste personen geen toegang kunnen krijgen tot uw terrein.

Round_Joost Verlinden 104 px
Joost Verlinden

Accountmanager

Het is beter wanneer u ongewenste personen dusdanig afschrikt dat ze hun poging tot inbraak of vandalisme staken. U schrikt ongewenste personen doeltreffend af met de volgende hulpmiddelen.

 

Prikkeldraad

Met behulp van prikkeldraad bovenop uw hekwerk zorgt u er niet alleen voor dat het beklimmen van de hekken nagenoeg onmogelijk wordt, u schrikt ook personen met kwade bedoelingen doeltreffend af. Een betaalbare oplossing met maximaal resultaat. Prikkeldraad helpt u eenvoudig en goedkoop de beveiliging op uw bouwwerf op te schroeven.

 

Puntdraadkop

Een puntdraadkop dient als raamwerk voor het plaatsen van prikkeldraad op uw hekwerk. Het biedt u de mogelijkheid verschillende rijen concertina boven elkaar te plaatsen. Zo maakt u het inbrekers en vandalen extra lastig door op deze manier uw hekwerk te verhogen en klimmen onmogelijk te maken. Prikkeldraad en puntdraadkoppen kunnen bovendien ook worden ingezet bij semipermanente montage voor langdurige beveiliging.

 

Doeken

Breng dieven en vandalen niet in de verleiding door openbaar tentoon te stellen wat voor kostbare materialen er op uw bouwterrein aanwezig zijn. U schermt uw bouwwerf effectief af met behulp van zichtontnemende doeken

Bovendien kunt u op de doeken communiceren dat uw bouwterrein beveiligd wordt. De doeken zijn eenvoudig te monteren op vrijwel ieder type hekwerk. Zo bereikt u met minimale moeite, maximaal resultaat.

Hoofdstuk 5

Persoonsregistratie op de bouw

Altijd inzicht in wie er op de werf aanwezig is — ook na werktijd. En voorkom dat dieven fluitend uw terrein op- en aflopen.

Round_Sjoerd van den Wijngaarden 104 px
Sjoerd van den Wijngaarden

Accountmanager

Toegangscontrole als inbraakpreventie

Elke dag wordt in België wel ergens iets van een bouwwerf meegenomen. Dit kan tot grote verliezen leiden in de bouwsector. Gestolen of beschadigde materialen moeten namelijk vervangen worden. Met toegangscontrole en persoonsregistratie voorkomt u dat onbevoegden de bouwwerf betreden en verleent u alleen toegang aan aangemelde personen.

Een zwakke plek in de beveiliging van veel bouwplaatsen is het gebrek aan inzicht in personen die toegang hebben tot het terrein. Vooral in de laatste fasen van het bouwproject zijn er veel verschillende partijen gelijktijdig aan het werk en raakt het overzicht gauw zoek. 

 

Slimme beveiliging van uw werf

Met Heras Smart Access heeft u een eenvoudig systeem voor toegangscontrole en persoonsregistratie in één. Hiermee krijgt u inzicht in welke personen aanwezig zijn (geweest) op de werf. En het allerbelangrijkste: zo voorkomt u dat dieven zomaar uw bouwwerf oplopen.

Grip op de bouwwerf? Ontvang de whitepaper. Lees hoe u meer controle krijgt op veiligheid, wettelijke plichten, administratie en diefstal.

Download 'Grip op de bouwwerf'

 

Checkinatwork

In België is persoonsregistratie verplicht bij bouwprojecten vanaf 500.000 euro. Alle werknemers dienen met behulp van een check-in systeem kenbaar te maken dat ze op een bouwplaats aanwezig zijn. Werknemers kunnen zich registreren bij een kastje dat op de bouwplaats hangt en dat door de Belgische overheid beschikbaar wordt gemaakt. 

Rentel Oostende2

Stijn Vanooteghem, Senior Projectmanager bij Siemens Gamesa, vertelt over de samenwerking.

Offshore windpark Rentel in Oostende

In Oostende bouwde Siemens Gamesa aan het offshore windpark Rentel: zo’n veertig windturbines die op veertig kilometer uit de kust zorgen voor 309 megawatt aan groene stroom, goed om circa 300.000 gezinnen van energie te voorzien. Heras Mobile droeg met mechanische en elektronische beveiliging bij aan de vlekkeloze procesvoortgang.