Helder beleid voor beveiliging bouwplaats

Zonder goede beveiliging wordt er niet gebouwd

Helder beleid voor beveiliging bouwplaats
- Johan Welten
van Zwaluwe

Zwaluwe. opgericht in 1981, heeft Nederlandse vestigingen in Zevenbergschen Hoek en Zwijndrecht. Zwaluwe werkt aan nieuwbouw, renovatie, restauratie, ontwikkeling en onderhoud. De onderneming heeft een helder beleid voor beveiliging van de bouwplaats. Projectleider Johan Welten vertelt.

“Zonder goede beveiliging wordt er bij ons niet gebouwd. Alle bouwplaatsen worden afgezet met hekwerk en klemmen (Anti Climb hekwerk en High Security klem, red.). Extra maatregelen zijn projectafhankelijk. Sensoren voor de bouwplaats of specifieke zones (E100) schrikken af. Ik denk dat daar de grootste winst zit.”

“Camera’s zetten we in op specifieke locaties. Zo hadden we een keer een project naast een voetbalveld. Regelmatig ging er een afzwaaier over de hekken, de bal werd dan stiekem toch maar gehaald. De camera’s (Optica Secure) signaleren de voetballers, maar de meldkamer ziet ook dat het om een onschuldig loos alarm gaat en kan blijven zitten. Ook in Dordrecht en Dinteloord hebben we camera’s ingezet. In Dordrecht bouwden we midden in de stad, aan een eenrichtingsweg. Een risicolocatie met een reële pakkans. Wat ook is gebeurd, met de beelden zijn indringers getraceerd. We wachten nog op terugkoppeling door de politie.”

Investering of kostenpost?

“Lastige vraag. Enerzijds is het een kostenpost. Een concreet bedrag voor bijvoorbeeld camerabeveiliging kun je niet direct aan de klant doorbelasten. Anderzijds gaat de kost nog steeds voor de baat uit. Je investeert ook in een proces zonder inbraak en rompslomp. De winst die je daarmee pakt, is natuurlijk best lastig te calculeren. Je maakt dus eigenlijk per project een afweging tussen de kosten en de baten.”