Werken middenin een woonwijk met beperkte ruimte

Een krappe bouwplaats vraagt om een goede planning en een goed logistiek proces van de uitvoerder.

Werken middenin een woonwijk met beperkte ruimte
- Stef Manders
van van Wijnen

Aan de Reinier Engelmanstraat in Amsterdam vind je de bouwplaats van van Wijnen betreffende het project " De Citadel". In januari 2020 werd gestart met de werkvoorbereiding en in mei is gestart met het heiwerk. Hier worden 149 vrije sector huurwoningen gerealiseerd. De appartementen zijn naar verwachting over twee jaar klaar om verhuurd te worden.

Bouwen op een postzegel

Van Wijnen werkt hier niet op een standaard bouwplaats. Deze bouwplaats bevindt zich middenin een woonwijk en is dus aan alle kanten omringd door bebouwing. Ze hebben te maken met een krappe bouwplaats en dat vraagt om een goede planning en een goed logistiek proces van de uitvoerder. Materialen worden bij het lossen van de vrachtwagen direct op de goede plek gezet. Er is geen ruimte voor een opslagplaats waar de materialen enige tijd kunnen liggen. Het is echt bouwen op een postzegel. Heel toepasselijk aangezien op deze plek voorheen een postsorteercentrum van PostNL was gevestigd. 

Toegang met een kleine draaicirkel

Deze krappe bouwplaats zorgt ervoor dat vrachtverkeer maar een hele kleine draaicirkel heeft om het terrein op- en af te rijden. Van Wijnen heeft eerst zelf gezocht naar een passende oplossing. Men was hier niet 100% tevreden over en vroeg Heras om advies. Hierop werd door Heras de oplossing voorgesteld om 2 schuifpoorten als dubbele schuifpoort te plaatsen. Hierdoor wordt een vrije doorgang van 14 meter gecreëerd. 

Dubbele schuifpoorten met 14m vrije doorgang

Niet veel later ontving Heras de opdracht. Inmiddels zijn er 2x 2 dubbele schuifpoorten geleverd en gemonteerd. De poorten zijn op Stelcon platen opgeboord. Op dit moment is nog gekozen voor handmatige bediening in combinatie met een portier. Deze oplossing werkt voor nu perfect. In de toekomst kan altijd nog gekozen worden om de poorten (op afstand) elektrisch te bedienen.

Offerte aanvragen