Inmiddels is het bijna een werkwoord geworden in de bouw en in de ontwerpfase is het aardig gemeengoed: BIM. Het Bouw Informatie Model is een 3D-model waarin alle bouwpartijen samenwerken. Het wordt ook wel: ‘virtueel bouwen’ genoemd. De modellen van onder andere een architect, constructeur en installateur worden via BIM perfect op elkaar afgestemd. Dat biedt veel voordelen ten opzicht van het ‘ouderwetse’ 2D tekenen.


Geschikt voor de hele levenscyclus

Tijdens de gehele levenscyclus van een gebouw komt BIM, voor alle betrokken partijen, van pas. Dus tijdens het ontwerp, de bouw, het beheer en zelfs tijdens de sloop. Het is een gedeelde bron met alle fysieke en functionele eigenschappen van een gebouw en dient daarom als belangrijke basis bij het nemen van besluiten. Het uitgangspunt van BIM is dat alle betrokken partijen, in de verschillende levensfases van het gebouw, efficiënt kunnen samenwerken. 

Het grote voordeel van BIM is dat het u de mogelijkheid geeft om een project vooraf te visualiseren. Het biedt daarom ook inzicht in de gevolgen van bepaalde keuzes waardoor je vooraf aan het bouwproces al aan de slag kunt gaan met alternatieve oplossingen. Processen verlopen hierdoor efficiënter.

 

3 voordelen tijdens de bouwfase

Tijdens de bouwfase van een project geeft een BIM-model u een beter inzicht in het proces en de productie. Hierdoor kan er veel prefabricage plaatsvinden en zijn er mogelijkheden voor ‘just in time’ levering op de bouwwerf. Deze mogelijkheden zullen het bouwproces versnellen en reduceren de kans op vertragingen tijdens het bouwen. Virtueel bouwen met BIM heeft nog meer voordelen:

 

1. Fouten reduceren

In een 3D BIM-model worden alle fasen van het bouwproject vastgelegd. Dit biedt de mogelijkheid de bouwplaats nauwkeurig om het bouwproject heen te ontwerpen. Door uw bouwwerfinrichting op te nemen in de BIM-tekening kunt u de bouwwerf testen op efficiëntie voordat deze daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Heb u genoeg ruimte voor uw steigerwerk? Kunnen vrachtwagens gemakkelijk een draai maken binnen de bouwwerf? BIM stelt u in staat deze vragen vooraf te beantwoorden en indien nodig uw bouwwerf hierop aan te passen. Zo worden fouten vroegtijdig voorzien en voorkomen.

 

2. Vooraf inzicht welk materiaal u nodig hebt

Ook de planning en vordering van het bouwproject kan in BIM worden vastgelegd. Een nieuwe fase van het bouwproject vraagt wellicht om een aanpassing in de bouwwerfinrichting. Met behulp van een BIM-tekening kan nauwkeurig bepaald worden welk materiaal het meest passend is voor iedere fase van het bouwproject. Zo kan de juiste hoeveelheid materiaal geleverd worden op het moment dat je het nodig hebt.

 

3. Logistieke doorloop stimuleren

Met behulp van een BIM-tekening brengt u direct in kaart hoe uw bouwwerf eruit komt te zien. Doordat materialen zoals hekken en schoren direct in het systeem geladen kunnen worden, kunt u nauwkeurig zien of u voldoende ruimte overhoudt voor een goede logistieke doorloop. Het ontwerpen van de bouwwerf in een BIM-tekening dwingt u kritisch naar uw bouwwerfinrichting te kijken en eventuele probleemgebieden vroegtijdig - nog voor de realisatie - in kaart te brengen.

 

Eenvoud van het intekenen van bouwwerfbeveiliging

De snelheid van het proces wordt gecombineerd met minder fouten en daardoor wordt het proces dus ook met minder fouten aangeleverd aan de aannemers. Door het beter uitgedachte proces is er minder kans op faalkosten die worden gemaakt tijdens het bouwen. Een ander voordeel voor aannemers is dat u tijdens de uitvoering rechtsreeks in het model kunt kijken als u wilt weten hoe iets gemaakt moet worden. In plaats van dat er weer tekeningen bij worden gehaald. Dit scheelt een hoop tijd en onhandigheid met papieren tekeningen.

Wat we verder meekrijgen vanuit onze omgeving is dat men het bouwproces ook graag wil intekenen om te kijken of er genoeg ruimte is voor bouwwerfbeveiliging. Daarbij kunt u denken aan bijvoorbeeld de voorraad of de bouwkeet, waar die gepositioneerd moeten worden. U kunt het allemaal meenemen wanneer u een BIM-tekening maakt en ook dit helpt het proces te versnellen en te versoepelen.

Voorbeeld Hek Schuifpoort Tourniquet.png

Een voorwaarde

Een voorwaarde voor het ondervinden van de grote voordelen van BIM is daarentegen wel: samenwerking. Het is belangrijk dat u samen met alle partijen in hetzelfde BIM-model aan de slag gaat om zo ook samen de eventuele fouten eruit te kunnen halen. Men moet kennis willen delen en investeren in een project. Het is dan ook van belang dat betrokken partijen in een vroeg stadium bij elkaar gaan zitten want het betreft een cultuuromslag, een nieuwe manier van werken. Ook moet BIM passen bij de opdrachtgever en het soort project dat je uitvoert. Maak uw bijzondere projecten en hecht de eindklant waarde aan het visueel maken van uw bouwproject en samenwerking dat is het zeker de moeite waar om uw kennis op het gebied van BIM te vergroten.

BIM kunt u zien als een gezamenlijke taal, die je samen met alle betrokken partijen spreekt bij het bouwen van een project. Meer informatie kunt u hier vinden, als ook de producten waarvoor we BIM-modellen hebben.

Picture of Stijn Bastianen

Vertel over uw uitdaging.
Wij helpen graag.

Uiteraard vertellen wij graag meer over onze producten en diensten in een persoonlijk gesprek. Maak meteen een afspraak via de onderstaande knop.