Werfhekafmetingen: waar moet u rekening mee houden?

Met het juiste hekwerk bakent u de bouwwerf af en voorkomt u dat onbevoegde personen toegang hebben tot de werf. Standaard werfhekken van Heras Mobile hebben een werkbreedte van 3,5 meter breed en 2 meter hoog en worden gebruikt om de grootste lengtes van een bouwwerf af te schermen. Er zijn tegenwoordig echter vele soorten hekken die gebruikt kunnen worden. Hoe bepaalt uwelke type werfhek geschikt is voor uw werf? En hoeveel werfhekken hebt u dan nodig? Deze blog licht toe waar u rekening mee moet houden.

 

De afmetingen van verschillende typen werfhekken

Naast standaard werfhekken kunt u ook city hekken en dranghekken gebruiken op de bouwwerf. Deze hekken hebben echter specifieke afmetingen. De standaard afmetingen van deze werfhekken zijn:

  • Werfhek: 3,5 meter breed en 2 meter hoog
  • City hek: 2,2 meter breed en 2 meter hoog
  • Dranghek: 2,5 meter breed en 1 meter hoog

Daarnaast zijn er ook paselementen van 2,2 meter breed en looppoorten van 1,2 meter breed verkrijgbaar. De hoogte van een werfhek is standaard 2 meter, maar kunnen ook met een hoogte van 1 of 2.45 meter geleverd worden.

 

De afmeting van de bouwwerf

De afmeting van de werf is vanzelfsprekend het belangrijkste punt waar u rekening mee houdt bij het bepalen van het aantal werfhekken die u nodig hebt. Standaard werfhekken hebben een afmeting van 3,5 meter breed. Met dit type hek schermt u het grootste gedeelte van de werf af.

Een werf is echter nooit perfect te delen door 3,5 meter. Wanneer u werfhekken gaat plaatsen is het dus verstandig om extra hekken te nemen. Daarnaast is in veel gevallen ook extra hekwerk nodig op de bouwwerf zelf, bijvoorbeeld om een los compartiment af te schermen, of bewegende delen zoals aan kraan.

 

De locatie van de bouwwerf

Naast de afmeting van de werf en de werfhekken speelt de locatie van de werf een grote rol. In binnenstedelijke gebieden heb je bijvoorbeeld te maken met kleinere oppervlaktes die afgeschermd moeten worden. Daarbij is er ook veel meer sprake van omstanders of verkeer. In zulke gevallen is een city hek een uitkomst. Dit type hek is 2,2 meter breed en voorzien van een damwandprofiel of houten panelen waarmee u meer flexibiliteit hebt in het plaatsen van de hekken.

Een bijkomend voordeel van de city hekken is dat ze gedeeltelijk of volledig het zicht belemmeren. Dit bevordert de verkeersdoorstroming omdat het verkeer niet wordt afgeleid van de werkzaamheden op de bouwwerf. Daarbij verhoogt het ook de beveiliging van de bouwplaats omdat waardevolle materialen aan het zicht worden onttrokken. Werknemers kunnen ongestoord werken en ervaren geen hinder van bijvoorbeeld koplampen.

 

Begin altijd met de bouwwerfinrichting

Het is belangrijk om niet alleen naar de omtrek en de locatie van de werf te kijken. De inrichting van de bouwwerf is tevens bepalend in het type hek en de hoeveelheid hekken die je nodig hebt. Is er sprake van een binnen- en buitenring? Hoe is toegang voor personeel en voertuigen geregeld? Waar is extra beveiliging nodig? Dit bepaalt namelijk niet alleen hoeveel hekken er nodig zijn maar ook het type hek en toebehoren. Dranghekken zijn bijvoorbeeld ideaal voor de geleiding van voetgangers. Ook werfhekken van 1 meter hoog in combinatie met voetplaten zijn uitermate geschikt voor de geleiding van verkeer.

 

Welke type hek past bij jouw bouwwerf?

Wilt u weten welke Heras hekken en toebehoren u het beste kan gebruiken voor jouw bouwwerf? Maak een afspraak met onze adviseurs en maak optimaal gebruik van het juiste hekwerk.

Picture of Joost Verlinden

Vertel over uw uitdaging.
Wij helpen graag.

Uiteraard vertellen wij graag meer over onze producten en diensten in een persoonlijk gesprek. Maak meteen een afspraak via de onderstaande knop.