Het inrichten van personentoegang op de werf

Om ongewenst bezoek te weren dient een bouwplaats zowel tijdens als na werktijd goed afgesloten te zijn. Een duidelijke toegang met toegangscontrole zorgt ervoor dat onbevoegden tijdens werktijd worden geweerd van de bouwplaats. Uitvoerders hebben hiermee de zekerheid dat alleen de personen die aanwezig moeten zijn toegang hebben tot de bouwplaats. De kans op diefstal wordt hiermee beperkt

Ook vanuit veiligheidsoogpunt is toegang en toegangscontrole noodzakelijk. In het geval van calamiteiten is het zaak dat iedereen snel, veilig en gecontroleerd het terrein verlaat. Omdat uitvoerders verantwoordelijk zijn voor alle aanwezigen op de bouwplaats is het voor hen van groot belang te weten wie zich op de bouwplaats bevindt.

Waar moet je rekening mee houden?

Bij de bouwplaatsinrichting dien je rekening te houden met het creëren van personentoegang. Wanneer een bouwplaats niet wordt voorzien van een goede inrichting zal dit tijdens de werkzaamheden tot de nodige problemen leiden.

Een goede bouwplaatsinrichting omvat de bepaling hoe toegang en toegangscontrole zo efficiënt mogelijk worden ingezet. Voor de personentoegang adviseren wij om in iedere geval rekening te houden met onderstaande punten:

  • onderaannemerToestroom van bouwvakkers. Waar parkeren ze en hoe betreden ze de bouwplaats? Maak je gebruik van een PBM vrije zone?
  • Het aantal medewerkers dat toegang nodig heeft tot de bouwplaats. Eén tourniquet voor 500 man is bijvoorbeeld niet handig, in dit geval heb je er vijf nodig voor een soepele doorstroom.
  • Locatie van de bouwplaats. In de binnenstad is de kans groter dat onbevoegden per ongeluk de bouwplaats betreden of uit nieuwsgierigheid een kijkje willen nemen. In dat geval is extra toegangscontrole vereist. In sommige binnensteden is toezicht op de bouwplaats zelfs verplicht.
  • Inrichting: Waar liggen materialen en gereedschappen op de bouwplaats? Neemt het personeel hun gereedschappen zelf mee?

Oplossingen voor het reguleren van personentoegang

Afhankelijk van de bouwplaats zijn er verschillende toepassingen die toegangscontrole mogelijk maken. Het belangrijkste is dat ze betrouwbaar, duurzaam, snel en simpel te implementeren zijn.

  • Looppoort: Wanneer er sprake is van gereguleerde toegang, wordt er in de meeste gevallen gebruik gemaakt van een tourniquet of looppoort.
  • Tourniquet. Wanneer je personen 1 voor 1 toegang wil geven dan is een tourniquet de juiste oplossing. Deze zijn eenvoudig te combineren met electronica.
  • Vluchtpoort: In het geval van calamiteiten moet iedereen snel, veilig en gecontroleerd het terrein verlaten. Hiervoor bestaan vluchtpoorten  Deze poorten zijn voorzien van beplating waardoor ze alleen van de binnenzijde van het terrein te openen zijn en dus enkel als uitgang functioneren.
  • Heras Smart Access: Het plug and play systeem voor toegangscontrole en aanwezigheidsregistratie op tijdelijke locaties.

Hoe geef jij werknemers efficiënt toegang tot de bouwplaats?

Heras Mobile Fencing & Security ondersteunt uitvoerders in de bouw met het opzetten van personentoegang. Door rekening te houden met verschillende factoren wordt gekeken wat de beste inrichting is om personen toegang optimaal in te richten.

Benieuwd welke keuzes jij hebt om onbevoegden te weren van de bouwplaats en bevoegden efficiënt toegang te geven? Download hier de Heras Mobile Fencing & Security product brochure en neem contact op met onze adviseurs voor een persoonlijk advies 0499-551551.

Adviesgesprek aanvragen

Picture of Barry de Laat

Vertel over uw uitdaging. Wij helpen graag.

Aaliquet rhoncus vestibulum lorem ipsum quam tiam eget dui in enim feugiat ultrices dolor amet.